Comunicat de presă - Proiectul European CosTUmE


25.09.2020

Proiectul European CosTUmE a ajuns la final și a vizat actualizarea Profilului pentru Tehnicianul îmbrăcăminte prin intermediul educației și promovarea cooperării dintre industrie și formarea profesională.

Un consorțiu internațional cu parteneri din Portugalia, Spania și România a conlucrat în cadrul acestei inițiative finanțate de către Comisia Europeană, consultându-se cu peste 350 de specialiști și experți și menținând dialogul direct cu autoritățile naționale pentru calificare, cu obiectivul de a elabora un set de rezultate care vor “modela” viitorul sectorului de confecții.

Este cunoscut faptul că nevoia de calificare pentru profesiile din domeniul confecțiilor este în continuă schimbare. De aceea, proiectul CosTUmE a considerat primordial să identifice aceste schimbări și să dezvolte un nou Profil pentru profesionistul în domeniul confecții care să răspundă cererilor pieței muncii și să elimine discrepanțele dintre realitate și programele de formare.

Pe de altă parte, profesioniștii și cursanții din domeniul textile-confecții ar trebui să profite de experiențele internaționale. Astfel, parteneriatul a inovat propunând o aliniere a sistemelor de formare din cele trei țări Portugalia-Spania-România, care permite mobilități de învățare acreditate. Mai mult, a fost dezvoltat un ghid care răspunde la întrebările privind modul în care o persoană poate beneficia de experiența internațională, precum și o hartă interactivă pentru a explora rețeaua de colaboratori ai proiectului CosTUmE, care pot organiza stagii de mobilitate.

Pentru creșterea impactului, a fost dezvoltat un pachet de instruire pentru formatori și lideri de companii care doresc să aplice metodologia CosTUmE și să o implementeze pentru a mări potențialul cursanților și angajaților.

Toate rezultatele sunt disponibile pe website-ul proiectului http://clothingtechnician.eu/about/?lang=ro.

În plus, punctele naționale de contact sunt pregătite să ofere sprijin organizațiilor și persoanelor care doresc informații despre aplicarea acestor rezultate inovative.Puteți să descărcați următoarele fișiere:

Inapoi